北京佑安府-有归属感的皇城墅区

LiZhigang

2019-03-11 11:52:02


“树木蓊然,苍苍蔚蔚,晴烟拂空,四时不改”,这是过去的右安门,850载建都史,456年右安门。如今,古老城门已不再,但诗中所述‘怡然自得’的情与境却永远是这一地域的文脉根基。

This is the past Youanmen, 850 years of capital history, 456 years of Youanmen. Nowadays, the ancient city gate is no longer there, but the "happy and comfortable" situation described in the poem is always the cultural foundation of this region.

由世茂、金茂、国瑞共同打造的佑安府,守望着右安门而建,希望根植于地脉、人文及品牌打造一处有归属感的皇城墅区,并结合当下审美升华创作,为之赋予新的空间感知。

The You'an Prefecture, jointly built by Shimao, Jinmao, and Guorui, is built on the right Anmen Gate. It hopes to be rooted in the ground, humanities, and brands to create an imperial villa area that has a sense of belonging, and combines with the current aesthetic sublimation creation. Give it a new spatial perception.

为此,他们极力邀请著名设计师黄全、唐忠汉分别操刀两处样板别墅的硬装,软装则由赛瑞迪普盛永娜打造,以历史为契机触碰现代,塑造出独属于这片土地的生活魅力。

To this end, they strongly invited the famous designers Huangquan and Tangzhonghan to perform the hard costumes of the two model villas. The soft costumes were created by Sairuidipushengyongnuo. They used history as an opportunity to touch modern times and create a unique life that belongs to this land. charm.


黄全

充满体验感的印记空间

探讨当代都市与人居的关系

Huangquan

An imprinted space full of experience.

Discussion on the Relationship between Contemporary Cities and Habitat

与之形成对仗的是利落的线条和简洁的家居软装配色,代表着都市生活的品质,“我们希望隔绝喧嚣,不主张矫揉造作,追求国际顶级豪宅的质地和美感,同时融入流行的国际东方视觉,大道至简。”盛永娜说。

In contrast, it is a neat line and a simple home soft dress color that represents the quality of urban life. "We hope to isolate the hustle and bustle, do not advocate affectation, and pursue the texture and beauty of the top luxury homes in the world. At the same time integrated into the popular international Oriental vision, Avenue to Jane. " said Shengyongnuo.

此外,两处挑空增加了透光度和视觉延伸性,令空间更加自由,开窗如画般定格了风景,也可以制造出宜人的视野。

In addition, the two empty spaces increase the light permeability and visual elongation, making the space more free, setting the scenery like a picturesque window, and creating a pleasant vision.

为了保证地下层的充分采光,他在墙面设计了景观墙,又通过天井仿佛与一层花园相连,最终形成中间的采光庭院。室外景观被巧妙引入室内,使家庭图书馆、禅意茶室与红酒品鉴区自在地于圆融空间中和谐共存。

In order to ensure the full lighting of the underground floor, he designed a landscape wall on the wall, and through the patio it seemed to be connected to a layer of garden, eventually forming a lighting courtyard in the middle. The outdoor landscape is cleverly introduced into the interior, allowing the family library, Zen tea room and wine tasting area to coexist harmoniously in a harmonious space.

而作为上下空间的行进链接,楼梯被设计成悬浮状,不仅塑造出一种轻盈感,也更方便阳光穿过,四时不同,产生的光影亦不同,为宁静自然的空间增加更为丰富的质感。

As a link between the upper and lower spaces, the stairs are designed to be suspended, not only creating a sense of lightness, but also making it easier for the sun to pass through. Different times, the resulting light and shadow are also different, adding more to the quiet and natural space. Rich texture.

巴金笔下的《家》是舒适的避风港:“人们躺下来,取下他们白天里带的面具,开始打开自己的内心,打开自己的‘灵魂一隅’”。如今快速发展的网络时代亦如此,是‘心宁’构筑着家的温度。

Ba Jin's "Home" is a comfortable haven: "People lie down, take off the masks they wear during the day, and begin to open their hearts and open their own 'soul'." The rapid development of the Internet today is also the same, is the 'heart' building home temperature.

儿童玩乐室分为乐器区、游戏区、学习区、绘画区、城堡攀爬区等多个区域。温和的乳白与明黄恰对应着孩童认知世界中的天真与活泼。

The children's play room is divided into musical instrument area, game area, learning area, painting area, castle climbing area and many other areas. Mild milky white and bright yellow correspond to the innocence and liveliness in the children's cognitive world.

城堡攀爬区的设计灵感来源于主卧的人字吊顶,而倾斜的顶部结构既丰富了空间趣味,又实现了空间利用率的最大化。

The design of the castle climbing area was inspired by the master bedroom's herringbone ceiling, and the inclined top structure not only enriched the space interest, but also achieved the maximum space utilization rate.

开放式书房,用材料界定出空间区域,天花、地坪使用同材质,主人宛如于木盒子里生活,亲切安定感备增。

The open study uses materials to define the space area. The ceiling and the floor use the same material. The owner lives like a wooden box and is kindly settled.

在这一主基调下而产生的各个空间也都饱含自然的味道,比如首层客厅,开场自由的空间架构,使得客厅、书房及餐厅在出入玄关的一刻便被一眼望尽,如同置身自然般,极大增加了交流的自由度。

The space produced under this main tone is also full of natural flavor, such as the first floor living room, the free opening space structure, so that the living room, study and restaurant are seen at the moment of entrance and exit, as if they were in nature. It greatly increases the freedom of communication.

为了区别公区与个人空间,卧室都被设置在二层,确保私密不被打扰。主卧配置连续性的收纳柜,创造空间尺度放大效果,布的材质则给予空间更温润舒适感。

In order to distinguish between public areas and personal space, the bedroom is set on the second floor to ensure that privacy is not disturbed. The main bedroom is equipped with a continuous storage cabinet, creating a spatial scale magnification effect, and the material of the cloth gives the space a more warm and comfortable feeling.

软装也以环保生态为主,尊重自然环境本真的馈赠,将森林绿巧妙引入空间,从色彩家具到材质艺术品都旨在营造一处可呼吸的绿色花园。

Soft clothing is also based on environmental protection and ecology. It respects the natural environment's true gifts and cleverly introduces forest green into space. From color furniture to material art, it aims to create a breathable green garden.

SPA区也被设计在地下层,原石床创造出自然意像,周边紧邻竹林景色,彷佛在林荫中享受着自然气息,竹林、水景、天光三种条件结合起来,又像是一种心灵的洗涤过程。

The spa area is also designed on the underground floor. The original stone bed creates a natural image. The surrounding scenery is adjacent to the bamboo forest. It is like enjoying the natural atmosphere in the shade of the forest. The bamboo forest, water scene, and sky light are combined together. It is also like a kind of soul. The washing process.

而为了迎合这一抹绿,设计师设计了天井内开窗,阳光不经意的渗透各个角落。茶室是一处被架高的空间,像是一座飘浮在空中的盒子。茶砖墙穿透格栅散发出阵阵茶香,触动品茶的五感,围塑出适意自在的自然旋律。

In order to cater to this green, the designer designed the open window in the patio, and the sun inadvertently penetrated all corners. The teahouse is a space that is raised, like a box floating in the air. Tea brick walls through the grille out of bursts of tea fragrance, touch the five senses of tea, surrounded by a comfortable natural melody.


项目地点:北京

室内设计:黄全-唐忠汉-盛永娜

来源:家居美学指南   软装设计秀


0条评论

吊打iPhone X,三星曝光最新全面屏专利

虽然 iPhone X 实现了全面屏,但是「刘海」设计真是 Bug,引来频频吐槽,近日又有消息称因「刘海」问题,iPhone X 或将于今年年中停产。 实际上,全面屏是未来手机发展的趋势
艺术与设计 0评论 2018-01-25

美国国家眼科研究:想戒掉手机瘾?把屏幕调成灰色吧

我已经变灰了,感觉很好。 为了戒掉手机瘾,我加入了一小群人的行动,把手机屏幕调成了灰色——去掉颜色,调成从白色到黑色之间的一系列灰色。这种做法最初是由技术道德专家特里斯坦·哈里斯(Tristan
艺术与设计 0评论 2018-01-19

混搭之间,材质是主角

JiangXue 0评论 2018-12-05

这个冬日不再冷

zhangxiaoqian 0评论 2018-12-07

一盏灯,美了一个院子

zhangxiaoqian 0评论 2018-12-07

极简,最高级的审美!

我们的物质条件越来越好了,对于生活,却更注重舒适体验和精神享受。所以在这个物欲膨胀的时代,倡导“减法”的极简主义大受欢迎,并成为我们获取幸福与快乐的源泉。
JiangXue 0评论 2018-12-07

找个消磨时光的院子,偷得浮生半日闲

找一个院子,在这里消磨时光,身处于院子中,时间是静止的,心灵是空明的,在这样的院子里,会忘却世间一切, 所谓喧嚣、烦乱、各种忙......都在此刻停顿,停下脚步,给灵魂一个歇息的时间。
JiangXue 0评论 2018-12-07

3亿一套,看完扎哈生前设计的公寓,才知道什么叫顶级豪宅!

建筑界女魔头”扎哈·哈迪德,在因心脏病离世之前还留下了许多未完成的设计项目。
JiangXue 0评论 2018-12-07

理工男打造的超高颜值民宿,真的帅呆了!

鱼缸民宿由农舍改建而来,由于当地旅游业的发展,主人想要一改老破的格局。便邀请到了设计师沈墨与张建勇进行改造,将空间进行重新规划,打造出一个全新的民宿空间。
JiangXue 0评论 2018-12-07

轻奢新中式,正流行!

zhangxiaoqian 0评论 2018-12-07

一个安徽爷爷,花1万块种出5000㎡私家花园,被评为中国最美

1950年出生的张太沛,从小在爷爷的花园里长大,心里埋下了一颗花园的种子。2002年,他终于在安徽马鞍山的东郊,找到一块5000平米的地,租期50年,因为园子里本来就有三棵100多岁的大树,他便给花园取名“三棵树庄园”。花园虽然大, 但张太沛都是用废旧材料来改建园子:青砖、矿石、枕木…… 所有原材料加起来也就1万多块钱。16年来,张太沛大半的心思都在这花园里了,2011年,这里曾被美国杂志《美好家园》(Better Homes&Gardens)评为“中国最美私家花园”。
JiangXue 0评论 2018-12-07

明明简简单单的家却超有设计感!

最高调的家,在大家心中是怎样定义的?高调华贵的用材还是酷炫的造型最近我看到了一位男主的家居设计堪称低调的奢华。
JiangXue 0评论 2018-12-07

新中式遇上莫兰迪色系,无与伦比的惊艳!

零次方运用《延禧攻略》色系打中式样板房,在低饱和的色彩选择中随意组合搭配出优雅、温柔的感觉。《延禧攻略》便是启用了这种色系,呈现出一种朦胧复古的高级感。将色运用到中式装修风格上,锦上添花,相得益彰。
JiangXue 0评论 2018-12-07

上海古北 ONE 顶层设计,格调十足的生活方式演绎

方磊,壹舍设计创始人。近年来获得诸多国内外室内设计大奖。擅长用现代简约的美学精神展开空间多维描述,以克制与平衡的手法、表像和内在的矛盾统一来表现丰富而纯粹的设计本质。 方磊先生认为设计师思维是感性与理性的结合,设计工作实际是表里不一的呈现。他喜欢用设计语汇解构空间内涵,并执着于将设计演绎到极
JiangXue 0评论 2018-12-07

轻钢装配的乡野诗意:飞鸟集·松阳陈家铺

“西归道路塞,南去交流疏。唯此桃花源,四塞无他虞。”自古以来,松阳便被誉为“最后的江南秘境”。在距离松阳县城15公里的大种山深处,古村陈家铺悬于山崖峭壁之上,三面环山,面朝深谷,云雾缭绕,距今已有600多年历史。陈家铺村依山而建,沿山体梯田阶梯式分布,上下落差高达200余米,整体呈现出典型浙西南崖居聚落形态。近百幢民居多为夯土木构建筑,保留了完整的村落空间肌理和环境风貌。
JiangXue 0评论 2018-12-10